Najnovejši prispevki

Balkan River Defence FUKFEHTARJA JANKOVIĆA ZA ŽUPANA LJUBLJANE ali PHILADELPHIJE ?!
Delite

Oktobra leta 2006 (vlada JJ) je državna Gen energija, lastnica slovenske polovice krške nuklearke, kupila polovico družbe Istrabenz-Gorenje (v lasti Istrabenz-Gorenje energetski sistemi – IGES). Z novo družbeno pogodbo so to podjetje preimenovali v podjetje GEN-I, s sedežem v Krškem

Država je s tem Istrabenzu tlakovala pot do poceni jedrske elektrike, v zameno pa naj bi Istrabenz v partnerstvo prispeval, kot je pojasnil direktor GEN energije Martin Novšak, razvito trženjsko funkcijo.

Istrabenz je posel z elektriko dobil prav zaradi Gorenja (nevarnost socialne bombe – druga Mura) ki ga je politika z novo energetsko dejavnostjo poskušala finančno okrepiti. Nekaj mesecev prej je bil razveljavljen dotlej ekskluziven dostop HSE do krške elektrike.

Leta 2008 je GEN-I po prihodkih od prodaje prehitel največjega državnega elektrodistributerja Elektro Ljubljana (nesojenega Istrabenzovega partnerja iz leta 2002) za skoraj 60 milijonov evrov, prodal je skoraj polovico vse elektrike, ki se je prodala v Sloveniji. Dobro pa je šlo tudi Golobu, prvemu menedžerju GEN-I:
v svoji pogodbi o zaposlitvi naj bi namreč imel klavzulo, po kateri mu pripada deset odstotkov dobička. Tega, da naj bi leta 2007 dobil 800 tisoč, leta 2008 pa kar dva milijona evrov nagrade, ni nikoli zanikal.

Preberi več:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja